Problem z higieną w lokalach gastronomicznych polega na różnych rodzajach brudu, z którym mierzą się pracownicy. Jakie środki czystości są najskuteczniejsze? Ile kosztują profesjonalne artykuły sprzątające?

Walka z brudem w restauracjach i kuchniach

środki czystości dla gastronomiiWszystkim znany jest proces przyrządzania posiłków. Poza efektem końcowym, bardzo ważne jest, żeby urządzenia służące do gotowania lub smażenia były czyste. Na rynku istnieje masa preparatów przeznaczonych do usuwania tłuszczów i osadów. Te profesjonalne charakteryzują się takim składem chemicznym, który pozwala na jak najszybszą likwidację zabrudzeń. Ceny są nieco wyższe, niż używane w domu płyny, jednak te stosowane w gastronomii wyróżniają się wysoką jakością i nie zawierają substancji podrażniających lub zagrażających zdrowiu. Znane są też stare, sprawdzone metody, których próżno szukać w lokalach. Jedna z nich to użycie przekrojonego ziemniaka jako swego rodzaju gąbki. Najpierw, brudne od tłuszczu garnki lub patelnie posypujemy solą oczyszczoną, a następnie smarujemy dokładnie wnętrze. Aby dobrze wyczyścić powierzchnie urządzeń służących do smażenia, używa się specjalnych płynów alkalicznych. Można nimi czyścić zarówno opiekacze, jak i grille. Kolejną sprawą jest mycie naczyń. Ręczne czyszczenie nie likwiduje wszystkich mikroorganizmów, dlatego coraz częściej korzysta się ze zmywarek. Rynek oferuje spory wybór preparatów, a ich ceny zaczynają się od stu złotych. Inną sprawą jest zachowanie czystości sanitariatów. Brzydkie zapachy można eliminować przyjemnymi woniami, jednak ich intensywny zapach może przyczynić się do niezadowolenia niektórych klientów. Za kilkadziesiąt złotych możemy nabyć profesjonalne środki czystości dla gastronomii, a niektóre z nich bazują na specjalnej, chlorowej pianie. Powoduje ona dogłębną dezynfekcję miejsca, na którym się ją stosuje.

Na rynku istnieje bardzo duży wybór środków przeznaczonych do mycia w warunkach gastronomicznych. Niezależnie od tego, czy chcemy prowadzić mały bar szybkiej obsługi, czy klimatyczną restaurację, warto zainteresować się ofertą. Może to znacząco wpłynąć na zadowolenie klienta i pozytywne opinie, które w rezultacie zwiększą zainteresowanie naszym lokalem.