Jak wiadomo oleje w naszej diecie są ważne i powinno się zadbać o ich właściwą ilość. Powinny stanowić dodatek i najlepiej je spożywać na surowo, czyli wybierać rodzaje nierafinowane. Na rynku znajdziemy ich spory wybór więc warto się im przyjrzeć.
Z czego robi się oleje rydzowe?
Jeszcze do niedawna większość z nas w domu miała olej słonecznikowy, rzepakowy i co najwyżej oliwę z oliwek. Obecnie świadomość ludzi co do tematu żywienia jest znacznie większa i coraz częściej wolimy wybierać naturalne i zdrowe produkty. Wśród olejów można wyróżnić dwa rodzaje: rafinowane i nierafinowane. Te pierwsze nadają się tylko do smażenia i nie zawierają prawie w ogóle żadnych wartości odżywczych, natomiast te drugie są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Oleje nierafinowane należy spożywać na zimno, czyli jako dodatek do gotowych dań. Jednym z nich jest olej rydzowy naturalny, który pozyskiwany jest z lnianki siewnej, która należy do rodziny kapustowatych. Olej z tej rośliny jest tłoczony na zimno i zaleca się aby go spożywać w temperaturze nie wyższej niż trzydzieści sześć stopni Celsjusza. Ma on charakterystyczny korzenny zapach, lekko orzechowy oraz wyczuwalny jest posmak cebuli i gorczycy. Olej z lnianki jest bogatym źródłem wielonienasyceniowych kwasów tłuszczowych, które skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Posiada idealną proporcję kwasów Omega 3 do Omega 6, przez co znajduje się w czołówce roślinnych źródeł tychże kwasów. Ma dużą zawartość witaminy A, E i kilku z grupy B.
Po olej rydzowy powinni sięgać wszyscy, ponieważ ma zbawienny wpływ na całe ciało. Posiada szerokie zastosowanie w kuchni, ale także w kosmetyce w pielęgnacji skóry i włosów. Możemy go kupić w większości sklepów ze zdrową i ekologiczną żywnością.