Żywność którą możemy nabyć w sklepach i marketach kusi nas z regałów kolorowymi opakowaniami. Nasycone kolory pudełek, woreczków i kubeczków nęcą skutecznie nasz wzrok. Chyba każdemu z nas, zdarzyło się kupić coś ze względu na piękne opakowanie.
Jak zrobić jogurt w domu?
A na tych opakowaniach, małym druczkiem zwykle, wypisana jest litania składników z jakich produkt został zrobiony. Często mamy problem z odczytaniem nazw wszystkich tych dodatków i nie jest to spowodowane tylko małym drukiem, ale raczej złożonością nazw chemicznych tych substancji. Istna tablica Mendelejewa i dodatkowo cukier. Dlatego to co można zrobić w domu, samemu, warte jest zachodu i wysiłku. Weźmy taki jogurt domowy, który w sklepie jest pięknym, kolorowo opakowanym produktem a jego podany skład jest dość rozbudowany. Czego potrzebujemy w domu do zrobienia własnego, domowego jogurtu? Mleka i kultury bakterii probiotycznych. Do ciepłego mleka dodajemy z pojemniczka odpowiednie szczepy bakterii, mieszamy i odstawiamy w ustronne miejsce. Po kilku godzinach mamy gotowy przepyszny jogurt. Jest słodki i kremowy bez jakichkolwiek sztucznych dodatków. Możemy oczywiście dodać do niego, według własnego uznania, owoce, konfitury, płatki czekolady, miód słowem wszystko to, co lubimy i na co mamy ochotę. Mamy gwarancję, że produkt jest naturalny i zdrowy. Jest także świetną bazą dla wszelkich sosów przygotowywanych na bardziej pikantnie. Do sałatek, surówek i mięs. Wszystko według aktualnego zapotrzebowania w naszej kuchni.
Dzięki temu mamy większa kontrolę nad tym co jemy i jakich ilości kalorii dostarczamy naszemu organizmowi, choćby przez regulację ilości spożywanego cukru. Jest to przeogromny zysk dla naszego organizmu, niewielkim nakładem pracy i naszego cennego czasu. Idealne rozwiązanie dla każdego.