Na rynku jest wiele rodzajów kaw oraz maszyn, które pozwolą na zaparzyć pyszną i aromatyczną kawę. Taką kawę możemy bez problemu przyrządzić w domu, ale również kupić w drodze do pracy lub na spotkanie biznesowe. Związku z tym powstaje pytanie na jakie sposoby przyrządzania kaw?

Różne sposoby zaparzenia kaw

profesjonalne ekspresy gastronomiczneDla niektórych osób spotkania w kawiarni to codzienność. W tym miejscu możemy zamówić rożnego rodzaju kaw. Większość takich miejsc oferuje możliwość dodatków do kawy w postaci kawałka czekoladowego tortu, bezy czy ciasteczek. Takie kawy zazwyczaj powstają za pomocą różnego rodzaju profesjonalne ekspresy gastronomiczne. Ekspres dzbanowy działa na zasadzie filtra do którego wsypuje się kawę, a następnie zalewa się gorącą wodą. Największą zaletą tego rodzaju urządzenia jest to, że to jest najtańszy w zakupie. Wadą tego ekspresu jest jednak intensywność smaku kawy. Kolejnym problemem jest to, że dość często trzeba wymieniać filtry, ponieważ lubią się zapychać. Sytuacja ma się zupełnie inaczej w przypadku ekspresu na kapsułki. Metoda ta głównie opiera się na zakupie kapsułek w którym znajduje się kawa. Kapsułki te u mieszamy do specjalnie do tego wyznaczonego miejsca. Zazwyczaj z tyłu tego urządzenia znajduje się zasobnik z wodą, który podgrzewa wodę do odpowiedniej temperatury. Największa zaletą takiego urządzenie jest możliwość zaparzania różnych rodzajów kaw. Główną wadą tych ekspresów jest brak możliwości kupienia innych kapsułek i rodzajów kaw niż te które zaleca producent ekspresu. Innym rodzajem ekspresu jest ekspres ciśnieniowy. Ekspres taki działać może na kilka sposób, ale najbardziej znane są dwa, na tak zwaną kolbę i podajnika z góry. Barista robiąc kawę za pomocą kolby, najpierw mieli kawę a następnie przesypuje do niej, a następnie po ugnieceniu wkłada do ekspresu i zalewa gorącą wodą. W przypadku kawy robionej z podajnika z góry, to zanim kawa zostanie zrobiona. Kawa najpierw jest mielona a następnie w wyniku wysokiego ciśnienia zaparzana gorącą wodą.

Intensywność i smak kaw jest różna co również dotyczy to maszyn, które te kawy robią. Ważne jest by kawy były robione przez osoby, które znają się na rzeczy. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że taka kawa zadowoli nie tylko klientów w klubokawiarni ale również nas samych.