Dla wielu osób śniadanie i kolacja składa się z pieczywa, które mogą jeść na wiele sposobów. Co prawda jest to produkt z dużą zawartością węglowodanów, jednakże wybierając wypieki pszenne, dostarczamy sobie bardzo znikomą ilość witamin.
Czy bułka może być odżywcza?
Na rynku działa wiele piekarni, które serwują swoim klientom pyszne wypieki, ale przede wszystkim z mąki pszennej. Jest ona tania więc także wypieki z niej nie są drogie, ale za to są mało wartościowe. Klienci najczęściej wybierają klasyczne pieczywa lub bułki, które częściej są wypiekane z różnych gatunków mąk. W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszą się bułki bezglutenowe, które często posiadają różne dodatki w postacie pestek słonecznika, dyni czy nasion sezamu. Co prawda są one nieco droższe niż klasyczne kajzerki, ale zawierają za to mnóstwo witamin i składników mineralnych, które są niezbędne w naszej codziennej diecie. Bułki tego typu są przede wszystkim przygotowane z mąki bezglutenowej, czyli na przykład może to być mąka jaglana, kukurydziana czy nawet migdałowa. Jeżeli chodzi o ich konsystencje, to są nieco bardziej kruche. W zależności od rodzaju użytej mąki, mogą mieć lekki posmak orzechów czy zboża z jakiego są wykonane. Takie bułki można też samodzielnie wykonać w domu, ponieważ przepis jest bardzo prosty. Przeważnie wykonuje się je z dodatkiem drożdży lub można na samym proszku do pieczenia. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na smaczne bułeczki bez zawartości glutenu, które szybko i łatwo się robi.
Przeciętna cena takiej bułki, to koszt około jeden, a półtora złotego. Cena w dużej mierze zależy od rodzaju użytej mąki ale też zastosowanych dodatków. Takie bułki z pewnością zasmakują każdemu, kto lubi je spożywać na śniadanie każdego dnia.