Prowadząc restauracje, trzeba brać pod uwagę jedynie szybkie i skuteczne rozwiązania, jeżeli chodzi o pracę w kuchni. Szybkie wydawanie dań, mycie naczyń, przy przygotowywanie składników, musi być dobrze zorganizowane. 

Co można myć w zmywarkach gastronomicznych? 

zmywarka gastronomiczna uniwersalnaWiększość prac w punktach gastronomicznych muszą wykonywać ludzie, ale są też takie, które wykonana za nich odpowiednie urządzenie. Do zaparzania kawy służy ekspres, do wypiekania ciast jest piekarnik, a do mycia naczyń zmywarka gastronomiczna uniwersalna. Można w niej myć naczynia w różnym rozmiarze, szklanki, kubki, czy sztućce. Aby zmywarka pracowała ekonomicznie, konieczne jest jest całkowite zapełnienie i dopiero włączenie, ponieważ jej moc pozwala na dokładne wyczyszczenie naczyń nawet z przypalonych zabrudzeń. W restauracjach jest zawsze kilka kompletów talerzy, miseczek, czy szklanek, więc korzystanie ze zmywarki nie zakłóci ich bieżącego obiegu. Do zmywarek gastronomicznych można jednocześnie włożyć o kilkanaście procent więcej naczyń, niż w tradycyjnych modelach, dlatego też są one wybierane przez właścicieli lokali serwujących dania na porcelanowych zastawach. Jedynym wyjątkiem w korzystaniu z takiego sprzętu, są naczynia ręcznie zdobione, czy pozłacane, ponieważ podczas cyklu mycia, mogą zostać uszkodzone. Do standardowego wyposażenia zmywarek należy jelitkowy dozownik płynu myjąco – nabłyszczającego, wyświetlacz led, elektroniczny wskaźnik temperatury pracy bojlera i komory, czy filtr powierzchniowy. 

Uniwersalna zmywarka pozwala na mycie wszystkich dostępnych naczyń z dużą skutecznością. Po skończonym cyklu mycia, nie ma potrzeby polerowania, czy suszenia naczyń, ponieważ są one gotowe do użytku. Jeden cykl czyszczenia trwa najczęściej około czterdziestu minut.